Banden - De Kogge

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Banden

Voertuigen
                                    Caravan en Aanhangwagen Banden informatie

Ieder jaar weer een stuk in de krant – Caravan vouwwagen controles met name op de banden tonen steeds weer opnieuw aan: de banden van caravans en vouwwagens krijgen onvoldoende aandacht. Voor de veiligheid van u en het verkeer is het belangrijk het belang van goede banden in te zien. Door uitdroging en aantasting van het zonlicht slijten caravan en aanhangwagen banden sneller dan door het rijden. Onafhankelijke experts hebben vastgesteld dat de kwaliteit na 6 jaar sterk teruggelopen zijn en na 10 jaar de band zeker vervangen moet worden.

Laat de banden regelmatig controleren (zeker voor u op weg gaat) op schade en andere veroorzakers van trillingen. Omdat het tubeless ventiel na verloop van tijd kan gaan lekken of poreus kan worden moet deze gelijk vervangen worden met de banden na 6 jaar. Desondanks is de slijtage groter bij stilstand.

De banden dragen het voertuig en staan in de winter maanden op dezelfde plek, zodat de banden langdurig op een klein gedeelte het volledige gewicht moeten dragen. Caravan en aanhangwagen bezitters zijn zich vaak niet bewust van de zware taak de banden hebben, welke niet met de banden van de auto te vergelijken is.

De caravans zijn vaak zwaarbeladen, soms zelfs overbelast en hebben vaak banden met de onvoldoende bandenspanning. Dit kan weer tot gevaarlijke situaties leiden.
De banden van een caravan of vouwwagen dienen ook gebalanceerd te worden om disbalans tegen te gaan. Om een caravan – vouwwagen stabieler achter de auto te laten liggen is het van belang de caravan zo te beladen dat het gewicht zoveel mogelijk boven de caravan-as geplaatst wordt. Zware spullen nooit helemaal achterin plaatsen of in de bovenkasten leggen.
Hiermee wordt het slingereffect - of in het ergste geval het kantelen- voorkomen.
Om er zeker van te zijn dat de caravan of vouwwagen niet overbelast is kan deze op de weegbrug gewogen worden (bijvoorbeeld bij Besseling).

De auto heeft ook een maximum aan laadvermogen en bij controles is staat de politie op scherp dat dit gewicht niet overschreden wordt. Bij het kiezen van de juiste band wordt gekeken naar het draagvermogen en belasting van de band, wat voldoende moet zijn voor betreffende caravan of vouwwagen in een maximaal beladen toestand – het totaal gewicht.

Een normale autoband voldoet niet aan gestelde eisen, een caravanband moet bestand zijn tegen overbelasting waardoor een versterkte band vereist is. Stikstof in caravanbanden
Een met stikstof gevulde band kan verlies van bandenspanning, een klapband en slijtage van de band door stalling voorkomen.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu