Breekkabel - De Kogge

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Breekkabel

Voertuigen
Hoe zit dat nu met die breekkabel ?

Er zijn nogal wat vragen en misverstanden over de breekkabel, het houdt vele mensen bezig hoe men deze goed en veilig moet bevestigen.

De Regeling Voertuigen vermeldt onder Artikel 5.18.34-2 het volgende:

Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekinrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkende voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.

De wettelijke minimale remvertraging van de bedrijfrem bedraagt 4.5m/s2 voor aanhangwagens / Caravans na 1 januari 1998 en 4.0m/s2 voor de voertuigen die na 1971 in gebruik zijn genomen, daarvoor geldt een remvertraging van 3.8m/s2

Maar door geen of gebrekkig onderhoud zijn behalen veel aanhangwagens/Caravans deze norm niet of nauwelijks en men moet er toch niet aan denken wat er kan gebeuren als er gebruik gemaakt moet worden van de breekkabel.

Goed onderhoud is ook hierin dus essentieel.
Voor de politie is het mogelijk om vast te stellen dat de reminrichting werkt, maar de mate is visueel moeilijk vast te stellen. Ook wordt er goed op gelet op de bevestiging van de breekkabel.

Maar hoe zit het nu precies, wat is wel en wat is niet goed.

Wij krijgen veel vragen over de bevestiging, wat mag wel en wat niet.

De Kabel mag NIET alleen aan de trekhaak bevestigd zijn, als de koppeling er af gaat om welke reden dan ook, en de kabel zit alleen om de trekhaak, is de kans groot dat deze ook van de trekhaak af gaat met alle gevolgen van dien.

Maar als er zoals op de foto een extra bevestiging beugel zit dan mag het wel, dan gaat de kabel niet over de trekhaak heen.
Ook is het NIET toegestaan om ergens onder de auto of naast de trekhaak
de kabel te bevestigen met een Musketonhaak.

Zie foto's hieronder.
                                                                                Muskaton.
Maar, en nu komt voor veel mensen het verwarrende deel, als men een Karabijnhaak gebruikt dan kan het WEL, hoewel het is aangetoond dat de werking niet optimaal is.
                                 Zie de afbeeldingen hieronder:
                                                                                                    
                                                                                   Karabijnhaak

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu